10 Fakta Menarik Tentang Portal CoronaTracker.

Jika China membina hospital dalam masa 10 hari, maka CoronaTrackerhttps://www.coronatracker.com/ di bina dalam masa 36 jam. Lain macam bukan?

Rakyat Malaysia adalah rakyat yang sering mengambil berat dan berpatisipasi tentang apa sahaja berita tular. Umum mengetahui virus coronavirus dari Wuhan China mengemparkan seluruh dunia dan mengakibatkan panik dan tersebarnya fakta yang tidak berasas.

Sehubungan itu, sukarelawan CoronaTracker menzahirkan sumbangan mereka melalui portal untuk menyebarkan maklumat tepat berkenaan virus ini di Malaysia dan seluruh dunia.

Ada apa dengan CoronaTracker? Ini ada 10 fakta menarik untuk dikongsikan.

1. Kumpulan sukarelawan yang terdiri daripada data saintis serta golongan professional dari latarbelakang yang rencam. Sehingga hari ini jumlah sukarelawan seramai 1029 orang.

2. Laman sesawang yang dibangunkan oleh sukarelawan dari Malaysia dan kerjasama pelbagai negara termasuk Singapura, Philippine , Indonesia, Botswana dan lain-lain bagi memastikan orang ramai mendapat maklumat yang tepat berkaitan coronavirus.

3. Pengasasnya adalah Dr. Lau CherHan dan di bantu oleh Ketua Data Saintis, Hafeez Nazri. Keduanya sudah pasti orang Malaysia telah melancarkan laman sesawang CoronaTracker pada 25 Januari 2020. Saat kebanyakan mereka menyambut Tahun Baru Cina dan menikmati percutian panjang. Ada di antara mereka bersengkang mata untuk membina laman sesawang ini bagi mengekang berita palsu.

4. Idea CoronaTracker ini adalah setelah mereka melihat platform yang sama dibuat John Hopskin Universiy. Namun paparan terlalu umum dan tidak merangkumi maklumat tepart seperti jumlah kematian.

5. 130,000 (sehingga semalam) jumlah pengunjung dan lebih dari 50,000 pengguna.

6. Menyokong dwibahasa iaitu English dan Bahasa Melayu. Bahasa lain akan di kemas kini dan akan di umum kelak.

7. Jumlah kod di tulis sebanyak 64,595 terutamanya menggunakan Phyton dan Javascript.

8. Zero bajet yang dikeluarkan. Segala insfrastruktur di biaya oleh Insitut Latihan Data Sains atau LEAD. Hanya masa dan semangat yang perlu di bayar bagi mereka yang ingin mendapatkan berita fakta.

9. 4,012 mesej dan komunikasi melalui Slack yang di bahagikan kepada kumpulan kecil seperti #analytics, #web-scraping, #frontend, #researchers, #pr-and-content.

10. Trello untuk segala gerak kerja sukarelawan berkenaan media sosial, design, backend, analytics dan sebagainya.

Tak pasti jangan sebar. Kalau nak sebar kena muat turun aplikasi mobil CoronaTracker bagi pengguna Andriod di https://play.google.com/store/apps/details?id=com.coronatracker.corona_flutter.

Sumber pautan berkenaan CoronaTracker:

1-https://vulcanpost.com/687680/coronatracker-coronavirus-updates-malaysia-global/

2-https://www.businessinsider.sg/a-malaysian-data-scientist-made-a-crowdsourced-site-to-track-the-wuhan-coronavirus-and-now-people-worldwide-are-chipping-in-to-make-it-an-app/

3-https://ohbulan.com/saintis-malaysia-lancar-coronatracker-orang-awam-boleh-perolehi-data-terkini-wabak-dari-seluruh-dunia/

4- https://www.nst.com.my/news/nation/2020/01/560411/coronatracker-offers-real-time-data-outbreak

5-https://says.com/my/tech/this-m-sian-data-scientist-launches-coronavirus-tracker-site-for-the-world-within-two-days

6-https://www.hmetro.com.my/utama/2020/01/539973/sukarelawan-malaysia-bangunkan-coronatracker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: